Fundația Dacica – mic bilanț 2016
Fundația Dacica a fost înființată în anul 2009, în satul Alun, comuna Boșorod, jud. Hunedoara. Activitatea sa s-a intensificat după anul 2013, când a devenit funcțional Campusul Dacica din Valea Alunului. Anul 2016 a fost unul foarte bogat în activități. Rezum mai jos zece dintre acestea, cele mai importante.
1. Atelierele „Dacica” – ediția I (9-12 aprilie 2016)
În perioada 9-12 aprilie 2016 s-a desfășurat primul atelier organizat de Centrul de Studii al Fundației Dacica. Tema atelierului au constituit-o geo-științele aplicate în cercetarea arheologică, iar lector a fost dr. geol. Valentina Cetean, de la Institutul Geologic al României. Am vizitat cariere de piatră exploatate în antichitate și în prezent, am participat la cursuri teoretice, am învățat ce metode și unelte poate folosi un arheolog pentru a obține un set de informații geologice minimale în legătură cu situl pe care îl cercetează, dar și ce trebuie să solicite unui specialist geolog, pentru a obține informații avansate. Au participat studenți și cercetători din Cluj-Napoca și București. Ne-au sprijint reprezentanții Marmosim Simeria, care ne-au prezentat tehnicile actuale de prelucrare a pietrei și ne-au primit în cariera de la Pietroasa. Mai multe foto aici.
2. Programul „Școala Altfel” – ediția a III-a (20-21 aprilie 2016)
În cadrul programului școlar „Să știi mai multe, să fii mai bun (Școala Altfel)” îi avem în vizită în fiecare an pe micuții de la școlile din apropiere, pentru care pregătim diferite activități legate de cunoașterea și protejarea patrimoniului istoric și natural al zonei, împreună cu dascălii lor. Anul acesta i-am avut oaspeți pe copiii de la școlile generale din Boșorod, Batiz și Călan, în zilele de 20 și 21 aprilie. Aceștia au învățat despre viața de zi cu zi a dacilor și s-au simțit daci, pentru o zi. Cum trăiau dacii, ce mâncau, cum se îmbrăcau, cum arătau casele lor, ce animale creșteau, ce pomi și plante cultivau, dar și cum arătau cetățile lor – iată câteva lucruri despre care am învățat împreună cu cei mici. Evident, nu au lipsit jocurile în aer liber și zburdălnicia.
3. Revista Doctoranzilor în Istorie Veche și Arheologie (ReDIVA), nr. III/2015 (1 mai 2016)
La începutul lunii mai am editat cel de-al treilea număr al Revistei Doctoranzilor în Istorie Veche și Arheologie (ReDIVA), cu participare internațională, ca de fiecare dată. Au publicat autori doctoranzi de la centrele universitare din Tübingen, Berlin, Buffalo, Erführt-Pécs, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu. Revista poate fi consultată online integral aici.
4. Simpozionul Național din Valea Alunului – ediția a III-a (6-8 mai 2016)
Simpozionul din acest an a avut ca temă „Fortificații arse. Incendiu, tehnologie de edificare sau act simbolic?” și a fost organizat de către Centrul de Studii al Fundației Dacica în colaborare cu Muzeul Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și cu colectivul de cercetare al proiectului Limes Transalutanus. Au participat cercetători de la universități, muzee și institute de cercetare din Chișinău, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Buzău, Sfântu Gheorghe, Brăila, Deva și Zalău. Booklet-ul simpozionului pote fi consultat aici.
5. Evaluarea Raportului către UNESCO cu privire la Cetățile Dacice (24 august 2016)
Am realizat și publicat o evaluare a Raportului către UNESCO cu privire la Cetățile Dacice.
Raportul cu privire la Cetățile dacice din Munții Orăștiei Periodic Reporting – second cycle elaborat pentru World Heritage Center (UNESCO) de către managerii de sit din județele Hunedoara și Alba și avizat de către Institutul Național al Patrimoniului prin Punctul Național Focal pentru Patrimoniu Cultural UNESCO a fost publicat online în data de 13 octombrie 2014.
La o parcurgere superficială a acestui raport, ies în evidență multe date false (existența unor multiple surse de finanțare pentru restaurarea acestor cetăți, inclusiv donații internaționale, existența unui muzeu de sit, a căilor de acces adecvate la toate cetățile, a mijloacelor de informare, absența factorilor negativi care afectează monumentele și prezența unui număr mare de factori pozitivi, inexistenți în realitate, starea de conservare bună a monumentelor ș.a.). Prin urmare, Fundația Dacica a considerat necesară o analiză amănunțită a raportului și o evaluare obiectivă a acestuia.
Mai multe aici. Raportul poate fi citit aici.
6. Ziua Cetății dacice Piatra Roșie – ediția a III-a (27 august 2016)
În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii august își dau mâna Ziua Cetății dacice Piatra Roșie (organizată de Fundația Dacica) și Maratonul Dacilor (organizat de Asociatia Corporeanima), ambele aflate acum la cea de-a treia ediție. Așa că ne-am adunat la sediul Fundației Dacica, am povestit despre cetatea Piatra Roșie, am făcut o excursie la misterioasele sale ruine, am sărbătorit printr-un prânz dacic cu multe feluri, oferit de Pensiunea Dacica, am amenajat un punct de alimentare, tot cu bucate dacice, pentru alergătorii care urmau să treacă prin apropiere și am dat câteva premii câștigătorilor.
7. Școala de Toamnă din Valea Alunului – ediția a IV-a (1-9 octombrie 2016)
Cea de-a patra ediție a Școlii de Toamnă din Valea Alunului pentru doctoranzi în Istorie Veche i Arheologie s-a desfățurat în perioada 1-9 octombrie 2016 și a reunit studenți de la universitățile din Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Lectorii au venit de la centre de cercetare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Sfântu Gheorghe. Cursurile interdisciplinare au inclus geo-arheologie, sedimentologie, palinologie, arheologia sticlei, topografie, managementul patrimoniului ș.a. Stundeții au susținut o sesiune de comunicări în care și-au prezentat proiectele de doctorat. S-au efectuat excursii de documentare în „Cadrilaterul Aurului” (inclusiv exploatările antice de la Roșia Montană), situl arheologic Micia, cetatea dacică Piatra Roșie și un traseu off-road pe drumurile de plai ale dacilor (incluzând siturile arheologice de pe culmile Rudele și Meleia). Școala s-a încheiat cu un recital folk susșinut de Adriana Andreica & Florin Grec și cu o seară de karaoke, dans și foc de tabără. Mai multe imagini aici.
8. Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România (16 noiembrie 2016)
Cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO în România la sediul Fundației Dacica a avut loc o întâlnire în cadrul căreia s-au pus bazele unei colaborări între Fundație, Primăria Boșorod, Centrul Local de Informare și Promovare Turistică și Școala Generală Boșorod în vederea punerii în valoare și promovării Cetății dacice Piatra Roșie, monument înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și a întregului potențial turistic al comunei. Au participat Tiberiu Cacuci (Primarul comunei), Otilia Tomescu (Directoarea Școlii), Dănuț Claudiu (reprezentant al Centrului Local de Informare și Promovare Turistică), Aurora Pețan (președinte Fundația Dacica) și Marian Norman Coman (vicepreședinte Fundația Dacica). S-a stabilit constituirea unui grup de lucru pentru Cetatea Piatra Roșie, care va activa permanent în baza unui protocol de colaborare între Fundația Dacica, Primărie și Școală. A fost propus un plan de acțiuni pentru creșterea conștientizării importanței monumentului în rândul populației locale (și, în mod special, a copiilor), un plan de acțiuni pentru dezvoltarea turismului cultural în zona cetății și o serie de acțiuni pentru punerea în valoare a monumentului. Este vizată revitalizarea Centrului de Informare printr-o serie de evenimente culturale și prin dotări noi, precum și pregătirea personalului în baza unor deplasări și schimburi de experiență cu alte centre de informare și monumente UNESCO.
9. Grupul pentru Dezvoltara Turistică a Comunei Boșorod – întâlnirea nr. 1 (19 noiembrie 2016)
La inițiativa Fundației Dacica, în data de 19.11. 2016 s-a constituit Grupul de lucru pentru Dezvoltarea Turistică a Comunei Boșorod, în parteneriat cu Primăria Boșorod, Școala Generală Boșorod și Centrul Local de Informare și Promovare Turistică Boșorod. Din grup fac parte dr. Aurora Pețan, Președinte al Fundației Dacica (coordonatorul Grupului), Dãnuţ Claudiu, reprezentant al Centrului de Informare (secretarul Grupului), Tiberiu Cacuci, Primarul Comunei Boșorod, Otilia Tomescu, Director Școala Generală Boșorod, Marian Norman Coman, Vicepreședinte Fundația Dacica și Mazăre Cristian, Secretar al Primăriei Comunei Boșorod. Prima acțiune a avut loc în aceeași zi, când 4 dintre membrii grupului au făcut o deplasare la Cetatea dacică Piatra Roșie, au evaluat starea indicatoarelor spre cetate și a panotajului, starea amenajărilor de la punctul de popas și starea de conservare a cetății. S-a propus actualizarea indicatoarelor și a panourilor în primăvara anului 2017, refacerea și amenajarea punctului de popas, precum și organizarea unei acțiuni de ecologizare a arealului cetății, programată pentru primăvara anului 2017.
10. Intervenție pentru protejarea turnului din cetatea dacică de la Tilișca (16 decembrie 2016)
În data de 16 decembrie 2016 Fundația Dacica, în colaborare cu Primăria Comunei Tilișca (jud. Sibiu), a intervenit pentru protejarea în regim de urgență a turnului din cetatea dacică de la Tilișca, al cărui acoperiș de protecție a fost parțial distrus de intemperii în ultimii ani. A fost înlocuită o suprafață de cca 50 mp din acoperiș cu plăci ondulate din fibră de sticlă transparentă. Structura de cărămidă a turnului, cea mai fragilă și mai expusă precipitațiilor, este astfel protejată, pentru moment. Operațiunea a fost supravegheată de arh. Marian Norman Coman și dr. arhg. Aurora Pețan. Toate cheltuielile au fost suportate de Fundația Dacica. Ne-a sprijinit logistic Primăria Tilișca, în baza unui protocol de colaborare. Ne-au ajutat voluntarii noștri Emanuel Bezeriță, Andrei Vlad și Badea Onu.