Pensiunea Dacica – mic bilanț 2016
Pensiunea Dacica a fost înființată în 2014, ca o extensie a Fundației Dacica (înființată, la rândul său, în anul 2009, în satul Alun, com. Boșorod din jud. Hunedoara), cu scopul de a promova patrimoniul istoric și natural al zonei și pentru a contribui la dezvoltarea turismului cultural. Sună sec, dar e mai pitoresc decât pare și, în orice caz, a fost și continuă să fie o mare aventură.
Primul sezon turistic, cel din 2014, a fost unul teribil de greu, din pricina viiturilor care au rupt în repetate rânduri drumul județean lângă care se află pensiunea. DJ668A are aspect de drum forestier, deși deservește un monument UNESCO (Cetatea dacică Piatra Roșie). A fost un an cu pierderi. Dar nu ne-am descurajat.
2015 a fost un an relativ bun. A fost primul sezon complet pentru noi. Booking.com, cel mai mare site de rezervări turistice online din lume, ne-a acordat punctajul 9.4, rezultat din review-urile (toate verificate) scrise de clienții pensiunii.
În 2016 au revenit problemele cu drumul, din pricina ploilor, deși între timp fuseseră refăcute podețele. Șantierul pentru podețe a rămas deschis, lucrările nu s-au încheiat nici în momentul de față, după mai mult de doi ani de la începerea lor, iar drumul s-a deteriorat și mai mult. Intervențiile sporadice asupra lui nu fac decât să amelioreze pe moment situația. Câtă vreme nu se fac rigole și subtreceri pentru apa care se scurge pe drum, drumul se va strica la fiecare ploaie.
Cu toate acestea, turiștii au continuat să vină în număr tot mai mare, din toată lumea. Pensiunea are opt camere, iar numărul total de înnoptări în 2016 a fost de 2008, în creștere față de 2015, când a fost de 1748. Pentru cele cinci bungalouri, funcționale doar în perioada 1 mai-30 septembrie, am avut 366 de înnoptări în 2015 și 616 în 2016. Numărul turiștilor în 2016 a fost de cca 1100. Gradul maxim de ocupare a fost, evident, în luna august, când a ajuns la un procent de 92,74% în 2016.
Nu e puțin, dacă ne comparăm cu alte pensiuni din zone similare din județul Hunedoara sau chiar din zone mai frecventate. De pildă, Teliucul Inferior, cu pensiunile sale din zona lacului Cinciș, a însumat în anul 2015 doar 1437 de înnoptări: pensiunea noastră, singură, a avut cifre mai mari. Cele trei pensiuni de la Băcia au adunat 1953 de înnoptări în același an.
Deși este un sat mic, într-o comună deloc celebră, Alunul a fost vizitat în 2016 de turiști din 35 de țări, de pe 5 continente – toți oaspeți ai Pensiunii Dacica. Și toți s-au întors acasă, în țările lor, și au vorbit despre România și despre județul Hunedoara, despre patrimoniul său istoric și natural extraordinar.
Am avut oaspeți din următoarele țări: Ghana, Africa de Sud, China, Israel, Turcia, Thailanda, Austria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Norvegia, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Slovenia, România, Elveția, Statele Unite, Canada, Brazilia, Columbia, Australia.
2017 a început cu o iarnă zdravănă, care a scos drumul județean din circulație de mai multe ori. Ne așteptăm totuși la un an bun.
Este evident că dezvoltarea zonei depinde de infrastructură. Autoritățile județene consideră că modernizarea acestui drum nu este o prioritate (nici în acest an), deoarece nu deservește o comunitate mare, nu este circulat intens și nu înregistrează afluență ridicată de vizitatori. Și, presupun, monumentul UNESCO nu contează.
Dar aceleași autorități se laudă că numărul turiștilor care au vizitat Sarmizegetusa Regia s-a dublat în 2016 față de 2015 datorită modernizării drumului. Și aceleași autorități spun că doresc neapărat să ia în administrare și celelalte cetăți, inclusiv Piatra Roșie. Totuși, firesc ar fi să se ocupe întâi de corecta administrare a celor câțiva kilometri de drum, care duc la această cetate, și care sunt deja în sarcina lor.
Județul Hunedoara este, în opinia mea, cel mai bogat județ în obiective turistice – culturale și naturale – din această țară. Din păcate, este și unul dintre județele sărace ale țării. Turismul ar trebui să fie principala sursă pentru dezvoltarea județului, însă previziunile nu sunt prea optimiste.
În acest context, nu tocmai fericit, Pensiunea Dacica merge înainte.
Mai multe despre povestea Pensiunii Dacica puteți citi aici.