S-a închis Sarmizegetusa Regia. Se primește marfă?
Pentru cei care lucrează în turism, cele mai aglomerate zile sunt zilele libere ale celorlalți. Minivacanța de 1 Decembrie înseamnă pentru mulți oameni excursii, drumeții, aer curat, munte, vizite la diverse obiective turistice, istorice mai ales. Pentru cei ce oblăduiesc monumente, muzee cu colecții și expoziții vizitabile, rezervații sau alte puncte de atracție, înseamnă (sau ar trebui să însemne) program special sau, măcar normal. Nu numai pentru că e sărbătoare națională, ci și pentru că omul are timp să iasă din casă în zilele astea. Dacă nu un orar de vizitare mai lung, dacă nu un ghid în plus, că vine lume mai multă, dacă nu activități speciale, măcar DESCHIS.
Nu și la Sarmizegetusa Regia, care are o semnificație aparte pentru turiști chiar și în ziua de 1 Decembrie, ca parte a istorie noastre. Acolo turiștii nu au ce căuta în această zi. O dată, pentru că drumul e închis încă din august din pricina lucrărilor. Apoi, pentru că de la 1 decembrie, conform regulamentului, se închide și monumentul pentru vizitatori. „În perioada 1 decembrie – 28 februarie situl e închis”, zice regulamentul de vizitare. După ce ne-am lămurit că e închis, aflăm că totuși se poate vizita, dar cu aprobare prealabilă și în număr mai mare de 5 persoane (adică să nu intre într-o singură mașină) și dacă starea vremii o permite.
Bun. 30 noiembrie, minivacanță, la Pensiunea Dacica vin turiști, unii neanunțați. Vor să meargă de 1 decembrie la Sarmizegetusa Regia. N-am avut cum să-i prevenim. Le spunem că drumul e închis. Unii dintre ei sunt dispuși să meargă pe jos. Le spunem că și situl e închis și că au nevoie de aprobare. Se holbează la noi. De unde să știe? N-au citit hotărârea 186/2014 a Consiliului Județean. Nu există un website dedicat acestui monument, de unde să afle informații la zi. Nu au văzut/auzit nici un comunicat care să anunțe că se închide situl. Presa nu zice nimic. Pe facebook mai circulă vestea pe ici, pe colo, dar se duce repede de pe wall. Pe pagina de facebook a Adminsitrației încă este orarul de vară, nu l-au anunțat nici pe cel de toamnă, care între timp a expirat, și nici vorbă să se anunțe închiderea sitului. Dacă te iei după ei, e deschis zilnic până la 8 seara. Adică dezinformare crasă, pe banii noștri, că de-aia plătim niște taxe la stat, să ni se comunice măcar orarul de vizitare al unuia dintre cele mai importante monumente din România. Să nu se ducă omul până acolo și să își strice vacanța. Și chiar dacă situl s-a închis și în ultimii doi ani pe perioada iernii, nu toți turiștii au aflat asta sau poate nu au reținut că se închide taman de 1 decembrie, când e unul dintre vârfuri în turismul montan.
Dăm telefon la Administrația sitului, la numărul afișat pe pagina de facebook a acesteia (că site web nu are). Nu răspunde nimeni. Doar e 30 noiembrie, zi liberă și, din cei 10 angajați ai Adminsitrației, nici unul nu stă „de gardă”. Sunăm apoi la Centrul de Informare Turistică din Costești. Nici acolo nu răspunde nimeni. Deci cum obții aprobarea aia, dacă nimănui nu-i pasă de monument, pentru că e liber „de la Stat”? Și de ce e închis situl tocmai de 1 decembrie, când multă lume vine în zonă? Și de ce e închis situl, în general, timp de 3 luni pe an? E greu de întreținut un drum județean, aflat în administrarea aceluiași consiliu județean care administrează și situl? E greu de curățat de zăpadă (în cazul în care este zăpadă) un traseu de vizitare de către o administrație care are 4 sau 5 îngrijitori de spații verzi? Pentru ce iau ei salarii iarna? E greu să asiguri paza sitului câteva ore pe zi, (doar) în zilele în care urcă turiști, când ai și firmă de pază, și jandarmerie la dispoziție, care de curând a primit cadou un Touareg de la consiliul județean pentru ca jandarmii să se poată deplasa mai ușor, pe un drum asfaltat, până la poarta cetății?
Mă enervează din ce în ce mai tare această administrație, care tratează un sit UNESCO ca pe propria feudă. Asta este mult clamata „normalitate” în care a intrat monumentul de 3 ani. Când ai în grijă un asemena obiectiv turistic, unul dintre cele mai importante din țară, și tu îl închizi tocmai când sunt șanse să vină mai mulți turiști, ca să te duci tu la mici și bere, și nu pui un om din cei 10 să stea să răspundă la telefon sau să dea aprobări, conform regulamentului, înseamnă nu doar că nu ai idee ce înseamnă management de monument UNESCO. Înseamnă că ești prost făcut grămadă. Înseamnă că nu îți pasă. Înseamnă dispreț pentru turiști, care contribuie și ei la salariile celor 10 angajați, ale jandarmilor și ale paznicilor și au dreptul la nenorocita aia de aprobare ca să viziteze un monument pentru care au venit de la sute de kilometri. Iar să ții închis un sfert din an un astfel de monument (chestiune despre care voi mai discuta) ridică mari semne de întrebare: se primește marfă?