De ce li se interzice turiștilor să stea pe iarbă la Sarmizegetusa Regia
În ultimii ani am fost întrebată de mai mulți turiști de ce li se interzice să se așeze pe iarbă (sol) la Sarmizegetusa Regia. Oamenii se miră, pentru că situl este în mijlocul pădurii, în natură, iar statul pe iarbă este un lucru obișnuit în alte țări, chiar și în situri UNESCO, exceptând zonele îngrădite sau protejate în mod special.
Există un regulament care prevede sancționarea celor care se așează pe sol. Acesta a fost foarte restrictiv în primii ani de funcționare a administrației, dar a devenit ceva mai relaxat în ultima vreme. Adică paznicii mai închid uneori ochii, iar dacă totuși te văd stând pe iarbă, întâi te invită să te ridici și ești sancționat doar dacă refuzi.
Totuși, nu am găsit un răspuns la întrebare. De ce această interdicție? Se distruge iarba? Se strică peisajul?
Ca urmare, m-am adresat Administrației sitului, solicitând o explicație, pe care să o pot comunica mai departe. Am primit un răspuns în care nu se spune clar de ce s-a stabilit această interdicție, dar se sugerează că vizitatorii care stau pe sol i-ar putea deranja pe ceilalți vizitatori ai sitului. Argumentele care au stat la baza acestei prevederi din regulament sunt:
- Înainte de preluarea în administrare a sitului nu exista un regulament, iar turiștii așezau corturi și făceau focul în zona sacră.
- După preluarea în administrare, au fost amenajate peste 50 de locuri de odihnă (bănci).
- Vizitatorii sitului vor să admire în primul rând ruinele antice și doar în subsidiar peisajul, drept care băncile au fost amplasate în așa fel încât turiștii care se odihnesc să nu fie un obstacol pentru ceilalți.
Asta mi s-a răspuns, dau și eu mai departe către cei interesați.