Cum se poate ajunge la Sarmizegetusa Regia în perioada lucrărilor de asfaltare
Închiderea completă, în plin sezon, în vederea asfaltării, a drumului județean DJ 705A care face accesul spre monumentul UNESCO Sarmizegetusa Regia a dat peste cap vacanța mai multor turiști care aveau în plan să viziteze capitala dacilor în această perioadă. Decizia nu a fost difuzată în presa centrală, așa încât cei care vin de departe la Sarmizegetusa Regia nu au de unde să știe că vor găsi drumul închis, decât dacă se informează de la cei din zonă (pensiuni, Centrul de Informare, primărie, presă locală) sau dacă nimeresc pe câteva pagini de facebook. Perioada anunțată pentru lucrări este 24 august-21 decembrie 2015, deci accesul a fost închis în vârf de sezon turistic. Motivul: timpul extrem de scurt avut la dispoziție pentru utilizarea fondurilor europene destinate modernizării drumului, bani care trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului. Lucările au început abia în august în loc să înceapă în martie, spune presa, deoarece licitația s-a întins nepermis de mult, atât din pricina unor erori ale Consiliului Judeţean, cât și din cauza numeroaselor clarificări solicitate atât de ofertanţi, cât şi de organismele care supervizează licitaţiile publice.
În treacăt fie spus, închiderea accesului rutier spre un monument UNESCO în plin sezon (oare cei de la UNESCO ce ar spune despre asta?) este o dovadă de proastă administrare din partea Consiliului Județean. Desigur, monumentul nu a fost închis, însă accesul este foarte dificil. Se poate ajunge pe jos sau cu bicicleta pe drumul aflat în lucru, însă e vorba de 36 km dus-întors, efort care nu e la îndemâna oricui. În același timp, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) a stabilit, într-un comunicat emis în data de 21 august 2015, rute ocolitoare care, spune comunicatul, pot fi parcurse împreună cu reprezentanții unor pensiuni din zonă, contra cost, cu mașini 4×4 puse la dispoziție de aceștia.
Cum tocmai aveam un oaspete venit de departe, care voia să vadă Sarmizegetusa Regia, ne-am informat și noi (i.e. eu și Norman) în legătură cu modul în care putem ajunge la sit. Am sunat la toate pensiunile (la una dintre ele am fost personal), pentru a vedea ce mașini au și ce prețuri, și am fost și la Centrul de Informare Turistică din Costești.
OFERTELE PENSIUNILOR
Detalii de la fiecare pensiune:
1. Popasul Dacilor. Numărul de telefon nu este bun, am sunat de mai multe ori și ne spune că e număr inexistent. Așa că am fost personal la magazinul aflat în proprietatea celor ce dețin și pensiunea, unde am vorbit cu o doamnă, care s-a arătat extrem de supărată pe acest comunicat, deoarece lor nu li s-a spus nimic, nu li s-a cerut părerea. Nu au mașini de teren și chiar dacă ar avea, spune că nu ar face astfel de transporturi, că nu este treaba lor, este treaba Consiliului Județean să asigure transportul pe perioada cât a închis drumul. Nu au fost anunțați din timp în legătură cu închiderea drumului, fapt care le-a afectat afacerea.
Poate nu strică să menționez că a existat un comentariu la o postare de pe pagina de facebook a SPAMI, în care cineva spunea același lucru: că a sunat la Popasul Dacilor și i s-a spus că nu au nici o legătură cu acel comunicat. Comentariul a fost șters de administratorii paginii la scurtă vreme după postare.
2. Pensiunea Sargeția. Am vorbit la telefon cu un domn care a răspuns foarte răspicat că nu l-a întrebat nimeni când s-a făcut acest comunicat, că nu face astfel de transporturi, pentru că nu are în obiectul de activitate așa ceva și că e oricum o treabă ilegală. S-a arătat de asemenea foarte supărat că pensiunea a fost inclusă în acea listă fără să i se fi cerut acordul.
3. Pensiunea Daniela. Nu deține mașini, nu oferă astfel de servicii, dar oferă informații în legătură cu localnici care fac curse, cu precizarea că drumul este foarte prost. Doamna cu care am vorbit la telefon nu cunoștea traseele, nu a știut să spună pe unde se merge. Preț: 250-300 lei / mașină.
4. Pensiunea Cotiso. Nu deține mașini, dar recomandă localnici. Preț: 300 lei / mașină (4 locuri). 100 lei în plus pentru cei care vor să ajungă și pe vf. Godeanu.
5. Pensiunea Casa Bunicii. La fel, nu oferă astfel de servicii, dar colaborează cu cineva care transportă turiști. Se pleacă la 7,30 dimineața pe drumul județean aflat în lucru care, spune doamna de la pensiune, este deschis până la ora 8 când încep lucrările (?!). Întoarcerea se face pe o rută ocolitoare. Preț: 300 lei/ mașina de 4 persoane.
6. Pensiunea Casa Lupul Dacic. Oferă transport doar pentru clienții pensiunii lor și spun că au „tichet” de trecere și pot transporta pe drumul în lucru. Nu au precizat prețul. Despre rutele ocolitoare spun că trebuie să fii pasionat de offroad dacă vrei să le parcurgi. Cunosc și ei câteva persoane care transportă turiști pe aceste rute, preț: 3-400 lei/mașină.
Așadar, comunicatul a fost făcut fie fără consultarea pensiunilor citate, fie cu consultarea doar a unora dintre ele, fie trebuie să înțelegem prin „reprezentanții pensiunilor” pe sătenii care sunt recomandați de aceste pensiuni. E de mirare că din comunicat lipsește tocmai Centrul Local de Informare, cel mai în măsură să ofere informații. Am fost la acest Centru și ni s-a spus că ei recomandă în primul rând traseele pe jos sau cu bicicleta și abia apoi rutele ocolitoare cu mașini închiriate, traseele fiind destul de dificile – în mare parte drumuri de TAF. Am întrebat despre transportul pe drumul în lucru și ni s-a spus că este ilegal și este răspunderea fiecăruia pe unde merge. Desigur, poate fi vorba de o interpretare subiectivă a termenului „riveran”: probabil că unele pensiuni sunt mai riverane decât altele, iar cetatea e și ea „riverană” doar pentru unii.
TRASEELE
În ce privește rutele ocolitoare, trebuie să remarc că în comunicat se stabilește, nu se recomandă. Bănuiesc că se poate merge totuși și pe alte trasee decât cele „stabilite” de oficialități. Există trasee mai ușoare, cum este cel de la Sibișel la Măgureni, care face joncțiunea cu traseul nr. 1, există variante de trasee, de pildă pe Prisaca se ajunge și din Costești (noi așa am ajuns), iar în Poiana Omului se ajunge și din Alun, de la cetatea dacică Piatra Roșie (de asemenea testat de noi). În plus, se omite un mic detaliu: toate rutele ocolitoare stabilite de ei sunt offroad (cu segmente de offroad extrem consemnate pe unele hărți). Cred că ar fi fost util de precizat.
Cel mai scurt traseu este cel cu nr. 1 din comunicat, cu urcare din Ludești sau Costești, urmând drumul de plai pe Prisaca, Brusturelu, poiana Hăfia, Nederu, trecând pe Fețele Albe și coborând în Valea Albă până la joncțiunea cu DJ 705A, la poalele dealului cetății. Durează cam 2 ore dus (cca 25 km), cu 2-3 pauze scurte pe traseu, la care se mai poate adăuga o oră drumul până pe Godeanu, pentru doritori. Peisajul este foarte frumos, merită tot efortul. O variantă mai lungă, care însă scutește cca 2/3 din traseul offroad, este de la Sibișel la Măgureni, iar de acolo se intră pe ultima treime a traseului de mai sus.
Traseul sudic, cu variantele sale (din Costești, din Boșorod prin Târsa, din Alun), este mult mai lung (cca 100 km dus-întors), cu sectoare dificile, dar foarte spectaculos. În plus, include ciudatele așezări dacice de înălțime de pe Rudele și Meleia. Durează o zi dus-întors sau poate fi combinat, la întoarcere, cu ruta nordică.
Voi descrie pe larg aceste trasee cu altă ocazie.
Dat fiind că am parcurs cea mai mare parte a acestor trasee, pot face câteva recomandări:
Nu mergeți pe aceste rute decât: 1) însoțiți de localnici, 2) pe vreme complet uscată, 3) cu mașini de teren offroad (de preferat dotate cu troliu) și dacă sunteți iubitori de astfel de experiențe (și rezistenți la scuturături). Nu orice 4×4 face față acestor trasee. Drumurile au multe variante și ramificații și poți nimeri ușor în porțiuni dificile din care nu mai ieși, dacă nu cunoști fiecare bucățică de drum. Dacă terenul e umed, segmentele de drum fără piatră (deloc puține), devin impracticabile. Sunați din timp la Centrul de Informare (tel. 0254-246631) și la pensiuni și cereți toate detaliile. Evident, puteți suna și la numerele administrației sitului, dar din felul în care a făcut această instituție comunicatul rezultă că e mai sigur să vă informați de la localnici.