10 modificări la regulamentul de vizitare a Sarmizegetusei Regia
În urma modernizării drumului spre Sarmizegetusa Regia, parcarea de la poalele dealului și drumul pietonal de pe deal au intrat în administrarea Serviciului care administrează situl, astfel că a fost necesară modificarea regulamentului de vizitare. Profitând de ocazie, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) a propus modificări consistente și la alte puncte din regulament, unele determinate de evenimente cu care s-a confruntat administrația în trecut, care au afectat o serie de turiști. Iar cel puțin unul determinat chiar de mine și colegii mei.
Proiectul noului regulament a fost supus dezbaterii publice în perioada 20 iulie – 4 august. Habar n-am avut. Nu reușesc să urmăresc mereu rubricile de pe pagina Consiliului Județean, anunțul nu a fost pe prima pagină a site-ului, iar stimabilii de la administrația sitului nu au postat nimic pe pagina lor de facebook, fapt care arată cât sunt de dornici să se consulte cu publicul. Nici pe pagina oficială a SPAMI nu s-a anunțat nimic, și-au făcut pagină doar să bifeze o obligație. Ar fi fost benefic pentru această administrație ca regulamentul să fie dezbătut public pe bune. Ar fi trebuit să se anunțe pe toate canalele și să se lanseze invitația la dezbatere. Dar mai e mult până la o astfel de atitudine. Probabil noul regulament va fi aprobat în ședința din septembrie. Este cel de-al treilea regulament de vizitare în decurs de 3 ani.
Iată care sunt cele mai importante modificări față de vechiul regulament:
1. Accesul este permis în sit și dinspre Valea Godeanului. Asta după ce eu și colegii mei am fost umiliți de jandarmi și pază în noiembrie 2015 pentru că am urcat pe acel traseu (în condițiile în care traseul principal era închis pentru lucrări). În urma comunicatului public făcut de noi și a plângerii penale pentru abuz în serviciu pe care am înaintat-o Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, iată că se vine cu precizări în regulament: se poate urca fără probleme pe acel traseu.
2. Se permite tranzitarea sitului și în afara orelor de program pe traseul turistic marcat cu cruce roșie. Asta după ce mai mulți turiști au fost amendați (și, din informațiile mele, unii au contestat amenda în justiție) pentru că au intrat în sit în afara orelor de vizitare, pe traseul marcat. Nu este vina turiștilor că traseul cu cruce roșie tranzitează un sit cu program. Orice traseu marcat trebuie să fie liber la orice oră pentru turiștii care îl parcurg. Administrația a înțeles târziu acest lucru și doar după mai multe incindente. Modificarea este binevenită.
3. Ultima intrare în sit se face cu 30 de minute înainte de închidere (nu cu o oră, cum era până acum). Acum 2 săptămâni am mers cu câțiva prieteni la Sarmi și am ajuns la bariera de pe Valea Albă la 7 fără 10 seara. Nu ni s-a dat voie să urcăm pe motiv că, deși situl se închide la 8, nu avem voie să intrăm după ora 7 și nu aveam cum ajunge în 10 minute până sus. Erau nu mai puțin de 7 mașini trase pe dreapta la barieră din același motiv. Am fi ajuns probabil la 7 și 10. Dat fiind că vizitarea sitului, cu toate restricțiile de traseu impuse, nu ia mai mult de jumătate de oră, era aberant să nu fii lăsat să intri cu o oră înainte de închidere. Așa că schimbarea este binevenită.
4. Situl va fi deschis și iarna. Asta este o noutate mare. În primul an de administrare, situl a fost închis complet timp de 3 luni, pe perioada iernii. În urma protestelor turiștilor, dar, mai ales, ale proprietarilor de pensiuni, care au fost direct afectați de această decizie, în anul următor s-a putut intra în sit cu cerere aprobată cu câteva zile înainte și în număr de cel puțin 6 persoane (câți să nu intre într-o singură mașină). Și în limitele impuse de starea vremii. Iată că noul regulament permite vizitarea zilnică a sitului în perioada 1 decembrie – 28/29 februarie, după un program special: între orele 10 și 15. Desigur, tot cu limitările impuse de starea vremii. Și-au dat seama că februarie nu are același număr de zile în fiecare an după ce noi ne-am dus în sit pe 29 februarie, iar programul era împărțit în bucăți: până pe 28 februarie și după 1 martie. Deci program zilnic pe timpul iernii: probabil cea mai mare modificare din noul regulament.
5. Interdicția de a te așeza pe iarbă se detaliază. Una dintre cele mai controversate prevederi din regulament, criticată de mulți turiști, era cea care interzicea vizitatorilor sitului să se așeze pe iarbă. Noul regulament spune că e interzis să te așezi pe sol sau pe alte echipamente (șezlong, scaun, hamac, saltea de orice tip etc.) în incinta zonei administrate însoțit de refuzul de a se ridica de pe acestea sau de a utiliza locurile de odihnă în mod civilizat. Cu alte cuvinte, nu te mai poți așeza pe un loc fără iarbă, motivând că respecți regulamentul, și ești obligat să nu refuzi să te ridici (cum sună asta?). Adaosul cu șezloangele, hamacele, scaunele și saltelele mi se pare hilar, câtă vreme turistul nu mai poate ajunge la poarta cetății cu mașina și trebuie să urce pe jos o bucată bună. Cine cară în spate un scaun sau o saltea pe deal? Dar e bine că și-au luat toate precauțiile, poate coboară careva de pe Godeanu cu șezlongul.
6. Vizitatorii sunt obligați să aibă o ținută decentă pe parcursul vizitării. Nu e definită „ținuta decentă” și va fi interesant de văzut cum vor aplica jandarmii acest punct din regulament. E totuși o chestie de bun simț să nu apari în slip în sit.
7. Se interzice intrarea în interiorul templelor delimitate de împrejmuirile antice. Asta înseamnă că în unele se poate intra, în altele nu. Nu au împrejmuiri (conservate) templul mare de andezit de pe terasa X și cele două temple de calcar din sectorul sudic al terasi XI. Au împrejmuiri cele două temple circulare și cele două temple de andezit de pe terasa XI.
8. Se interzice ridicarea dronelor și filmarea cu ajutorul acestora în zona administrată, fără acordul Administrației.
9. Se interzice orice act de comerț, expunere spre vânzare etc. a oricăror produse sau mărfuri fără aprobarea Administrației.
10. Pe tronsonul pietonal este interzis accesul auto (inclusiv motociclete, mopede și alte vehicule cu autopropulsie sau tracțiune animală), cu excepția acelora care transportă persoane cu dizabilități locomotorii și a vehiculelor utilitare autorizate și a celor pentru intervenții.
În concluzie, sunt schimbări în bine (exceptând interdicția de a te așeza pe pământ, pe care nu reușesc să o înțeleg). Cred totuși că acest regulamentul va mai avea multe versiuni de acum încolo. Oricum, așteptăm mai întâi aprobarea acestei versiuni.
Proiectul de regulament poate fi citit AICI.
P.S. Se pare că nici presa nu a aflat de noul regulament. Am o presimțire că o să afle acum.
Update: presimțirile mele s-au adeverit, a doua zi după postarea mea s-a trezit și presa, care cere un punct de vedere de la administratorul sitului cu privire la interdicția de a ne așeza pe iarbă. Brylynskei vine cu răspunsul: nu avem voie să ne așezăm pe iarbă din respect pentru ceilalți vizitatori și din motive estetice.
Update 2: Regulamentul a intrat în vigoare în data de 30 septembrie 2016.