Comunicat cu privire la un abuz comis de reprezentanții administrației monumentului UNESCO Sarmizegetusa Regia
În data de 11 noiembrie a.c. doi reprezentanți ai Fundației Dacica (dr. Aurora Pețan – președinte și arh. Marian Coman – vicepreședinte) au efectuat o deplasare la Sarmizegetusa Regia împreună cu alte două persoane și s-au îndreptat spre sit dinspre Valea Godeanului, pe poteca turistică ce pornește din apropierea fostei stații CF „Cetate” (în condițiile în care Valea Albă era închisă datorită modernizării drumului de acces).
Cunoscând că regulamentul de vizitare permite accesul în sit numai prin locuri marcate, iar poteca dinspre Valea Godeanului duce în zona sacră, unde nu există punct de acces autorizat în sit, am ocolit zona sacră, cu intenția de a ajunge la poarta de vest a cetății și a pătrunde regulamentar în sit.
În drum spre poarta de vest am fost abordați de jandarmi și angajați ai firmei de pază, care, alertați de câini, au venit la noi din zona sacră și din parcare, ne-au înconjurat și ne-au fotografiat, supunându-ne unui tratament umilitor și ironizându-ne că le testăm vigilența. Ni s-a comunicat că am comis două abateri: am intrat în zona administrată de Consiliul Județean și am venit pe un traseu neomologat.
Am solicitat să ni se explice de unde ne-am fi putut informa cu privire la limitele zonei administrate și la modul în care aceste limite sunt marcate. Ni s-a răspuns că din hotărârea nr. 186 a Consiliului Județean Hunedoara și ni s-a arătat un semn făcut cu vopsea roșie pe un copac, reprezentând litera A, care marchează limita zonei administrate.
Deși am explicat limpede care a fost intenția noastră, unul dintre jandarmi (al cărui nume nu l-am reținut, dar care a afirmat că ne cunoaște) ne-a adresat întrebări insinuante repetate în legătură cu scopul prezenței noastre în zona administrată. Am fost escortați la poarta de vest, unde alți angajați ai firmei de pază ne-au făcut fotografii. Am cumpărat bilete pentru a intra în sit și am așteptat verdictul oamenilor legii.
Ni s-a comunicat că vom fi sancționați cu avertisment și ni s-au cerut documentele de identitate pentru verificare în baza de date. După aproximativ 20 de minute, jandarmul ne-a comunicat că nu am încălcat regulamentul, dat fiind că am venit în timpul programului și am cumpărat bilete.
L-am întrebat de ce ne-au abordat în pădure, dacă nu am încălcat regulamentul, și ne-a răspuns că erau în patrulare prin zonă. La întrebarea dacă ne putem întoarce pe același traseu, ni s-a răspuns pozitiv, dar am fost avertizați să nu mai trecem prin zona administrată (deși tocmai ni se spusese că acest lucru nu reprezintă o abatere). Am cerut din nou lămuriri și ni s-a spus că se poate trece prin acea zonă în timpul programului de vizitare a monumentului. Mai erau 3 ore până la închiderea programului. Ne-am întors totuși pe un alt traseu, mult mai dificil, care a ocolit zona administrată. La plecare am vrut să ne asigurăm că jandarmul a înțeles până la urmă care a fost intenția noastră, dar ne-a răspuns că numai noi știm ce am intenționat cu adevărat.
Am constatat ulterior că hotărârea 186/2014 a Consiliului Județean este tocmai regulamentul pe care încercam să îl respectăm, ocolind situl, și că din acesta nu reiese nici care sunt limitele zonei administrate, nici cum sunt marcate acestea. Se spune doar că accesul în sit este permis „numai prin locurile și pe traseele stabilite și marcate”. Am adresat o solicitare Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice Deva, prin care am cerut să ni se precizeze care sunt acele locuri, trasee și marcaje și cum sunt aduse la cunoștința vizitatorului, astfel încât acesta să le poată respecta. Așteptăm răspunsul.
De asemenea, am fost informați de un reprezentant al Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina că traseul pe care am venit este unul omologat de către Autoritatea Națională pentru Turism, iar fișa traseului se află la salvamont Hunedoara și la administrația Parcului. Traseul, utilizat decenii la rând de turiști, de localnici și de arheologii care au cercetat situl până la amenajarea drumului de pe Valea Albă, a fost recent interzis și rangerilor Parcului de către administrația sitului.
Considerăm că reprezentanții administrației monumentului au avut un comportament abuziv și umilitor la adresa noastră și vom acționa în consecință.
De asemenea, considerăm că regulamentul de vizitare a monumentului UNESCO Sarmizegetusa Regia este neclar și favorizează abuzurile din partea administrației sitului. Din acest motiv, vom contesta acest regulament.
Cei care au mai suferit tratamente abuzive din partea reprezentanților administrației sitului Sarmizegetusa Regia, precum și toți cei care doresc să își exprime părerea cu privire la acest regulament, sunt rugați să contacteze Fundația Dacica la adresa de email fundatia@dacica.ro.
14 noiembrie 2015
dr. Aurora Pețan
Președinte Fundația DACICA