Solicitare de clasare ca monument istoric a carierei dacice de la Măgura Călanului
Excepționala carieră dacică de la Măgura Călanului este punctul zero al cetăților dacice din Munții Șureanu, sursa de piatră pentru cele mai multe dintre construcțiile din aceste cetăți.
Se află pe teritoriul Călanului, în județul Hunedoara, și este probabil una dintre cele mai interesante și valoroase cariere antice ale Europei. Fronturile de exploatare se află pe creasta dealului Măgura Călanului și sunt dispuse pe două laturi cu lungimea de aproximativ 600, respectiv 400 de metri. În prezent, cariera este acoperită de pădure.
Materialul exploatat este calcarul oolitic, un material moale, relativ ușor de prelucrat, spre deosebire de calcarul dur de la Piatra Roșie sau de micașistul sfărâmicios din zona cetăților Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie și Blidaru. Blocurile extrase erau transportate spre cetăți pe un vechi drum de plai, vizibil și azi. Efortul depus pentru extragerea și transportul unei cantități enorme de piatră, pe distanțe de 30-40 km, însumând diferențe de nivel de sute de metri, trebuie să fi fost colosoal și reflectă puterea și resursele regilor daci sub care au fost construite și extinse cetățile dacice din Munții Șureanu.
Cariera este foarte bine conservată, dat fiind că nu au mai avut loc exploatări în epocile următoare. În arealul carierei există urme încă dinainte de daci (cultura Coțofeni), iar în interiorul zonei exploatate există o fortificație necercetată. Sunt vizibile de asemenea alte amenajări, terase antropice (pe care se aflau probabil cartierele de pietrari), foarte multe urme de prelucrare, însemne antice pe fronturile de exploatare. Pe scurt, un sit care ar trebui să se afle în topul monumentelor de epocă antică din țara noastră.
Cu toate acestea, Cariera dacică de la Măgura Călanului nu este, oficial, monument istoric, pentru că nu se află înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România, Ca urmare, nu beneficiază de protecția legii monumentelor.
Această scăpare se explică probabil prin aceea că, foarte probabil, la noi astfel de situri nu au fost considerate până acum monumente istorice (deși conform legii se încadrează în această categorie, în subcategoria „sit”). La această situație a contribuit și sărăcia de informații științifice, pentru că situl este foarte puțin (spre deloc) cercetat de arheologi.
În alte țări, astfel de cariere sunt monumente istorice prețioase și sunt puse în valoare. La noi, Cariera de la Măgura Călanului este folosită ca loc de picnic de către localnici, este afectată de motocicliști și ATV-uri, este tăiată de drumuri forestiere, iar unele fronturi de exploatare au fost amenajate pentru escaladă.
Dat fiind că Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara nu a declanșat din oficiu procedura de clasare, Fundația Dacica a trimis în data de 23 iulie 2019 o solicitare de clasare în baza Art. 13 (1) 2d) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Sperăm că DJC va declanșa urgent procedurile de clasare, pentru ca acest sit să intre oficial în rândul monumentelor istorice.
Statutul de monument istoric este necesar pentru includerea monumentului în strategia de dezvoltare a UAT Călan, pentru derularea unor proiecte de cercetare și protejare, care au mai multe șanse în aceste condiții și, evident, pentru a i se asigura protecția legală.
Actualizare 13 decembrie 2020
După un an și jumătate de la demersurile de mai sus, cariera dacică de la Măgura Călanului încă nu a dobândit statutul de monument istoric. Între timp a început să se taie pădurea, iar situl este călcat de TAF-uri. Așa cum se vede in imaginile de mai jos, situl a fost afectat de tăieri de copaci efectuate în intervalul dintre lunile aprilie și iulie 2020. Zona se află în spatele fronturilor de exploatare antice, într-un areal în care probabil se afla așezarea pietrarilor, așa cum o sugerează existența unor terase artificiale.
Solicităm autorităților să intervină pentru stoparea tăierilor și întocmirea de urgență a dosarului pentru includerea carierei dacice de la Măgura Călanului în Lista Monumentelor Istorice din România. Cariera este înscrisă în Repertoriul Arheologic Național (cod RAN 87433.03), însă este necesară clasarea sa ca monument istoric de interes național (categoria A) și instituirea unor măsuri de protecție a sitului.