TreKulture Mix – ediția a V-a: concert Soul Serenade și offroad pe drumurile dacilor
Weekendul 6-7 octombrie 2018 a fost foarte bogat în evenimente culturale la Pensiunea noastră, ca de fiecare dată când organizăm TreKulture Mix, adică o combinație unică de „ingrediente” ce conțin natură sălbatică, lecții de istorie și arheologie, muzică bună, gastronomie autentică și o atmosferă caldă, prietenească. Această ediție a fost magică, deoarece am beneficiat de un bonus special din partea vremii, care a fost deosebit de frumoasă și caldă, îmbrăcând natura în cele mai splendide veșminte de toamnă, dar și datorită unor oaspeți-surpriză. A fost un week-end intens: relaxant și educativ în același timp, distractiv și captivant. Într-un cuvânt, de neuitat…
Vineri seara am asistat la o prezentare foarte documentată a drumurilor de plai ale dacilor și a cetății Sarmizegetusa Regia, făcută de dr. Aurora Pețan, care ne-a pregătit pentru experiența din ziua următoare.
Sâmbătă am pornit cu o caravană de 8 mașini de teren pe străvechile drumuri dacice de plai din Munții Șureanu, pe un traseu cu grad mediu de dificultate, prin peisaje naturale de o frumusețe rară.
Am făcut popasuri în mai multe locuri. Prima oprire a fost la punctul de observație dacic de pe vârful Prisaca, apoi la crucea de pe Muncel și am ajuns, după aproximativ trei ore, la punctul cel mai înalt – Vârful Godeanu, considerat de mulți muntele sacru al dacilor. Aici, la 1656 m altitudine, am luat o gustare delicioasă, oferită de Pensiunea Dacica, și ne-am încărcat de soare și de energia munților.
Următoarea destinație: Sarmizegetusa Regia. Este un privilegiu sa vizitezi cetatea sub ghidajul Aurorei Pețan, autoarea cărții ”Sarmizegetusa Regia. Redescoperirea Cetății” – ocazie de care toți participanții au profitat cum se cuvine, fiind pasionați de civilizația dacilor și avizi de informații istorice autentice legate de acele vremuri.
La întoarcerea la Pensiune, oaspeții au fost așteptați cu o cină dacică delicioasă, devenită deja o tradiție aici la Dacica, meniul conținând feluri de mâncare autentică: mămăligă din mei, terci de mazăre cu ciuperci, tocană de porc cu măcriș, praz gătit în vin alb, jumări, brânză de la stână, slănină cu ceapă roșie, ficăței în miere, păstrăv pe frunze de hrean, fructe si legume din zonă, prăjitură din mei fiert in lapte, cu miere și nucă. Totul stropit cu celebrul mied dacic, o băutură alcoolică străveche făcută din miere fermentată.
Mult-așteptul concert ne- a fost oferit de trupa Soul Serenade, în noul living al Pensiunii. Într-o atmosferă intimă si caldă, Ada, Andrei și Codruț au cântat piese blues din muzica anilor ‘20-30 din New York, pentru mulți o descoperire plăcută, pentru toți un spectacol special.
Focul de tabără a încheiat în mod festiv și magic o seară și o zi minunată. Am avut parte și de cântec de tulnic, instrument adus de prietenul nostru Cătălin Tzetze Rădulescu, jumătatea trupei Blue Monday Ministers. Surprizele plăcute au continuat. La miezul nopții, un ultim oaspete drag ne-a intrat pe poartă cu motocicletă și chitară:Mihai Melinescu, cea de-a doua jumătate a Blue Monday, care împreună cu trupa Soul Serenade și Cătălin a cântat până în zorii zilei la foc de șemineu…
Ziua de duminică a stat sub semnul arheologiei. Oaspeții Pensiunii au avut ocazia să arunce o privire în trecutul milenar, în perimetrul șantierului de săpături arheologice preventive de pe proprietatea Fundației Dacica. Aici, dl dr Iosif Vasile Ferencz, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, coordonatorul săpăturii, a făcut o scurtă prezentare a cercetărilor din acest an. Au fost continuate lucrările de dezvelire a unei părți a fundației terasei amenajate de daci și au fost identificate urmele unei locuințe dacice datate în secolul I î. d.Hr. Sub aceast nivel dacic, au fost descoperite urmele unei așezări mult mai vechi, din perioada eneolitică, de acum aproximativ 3 000 de ani. Cercetările vor continua și în anii următori.
Weekendul TreKulture Mix s-a încheiat cu o vizită la Cetatea dacică Piatra Roșie, sub ghidajul profesionist al arheologului Iosif Vasile Ferencz. La înălțime, din punctul cu cea mai spectaculoasă priveliște, un tulnic a răsunat până departe ca o chemare străveche, o cântare de recunoștință, pentru natură, istorie și strămoși, dar și pentru un weekend fără egal…