TrekCulture Mix – ediția a VI-a: recital Alina Ciolcă & Band și drumeții în Țara Dacilor

La noi, primăvara a venit cu imboldul de a ne întoarce la rădăcini și izvoare, dar și cu dorința de a crea punți în timp și spațiu prin muzică. Așa a luat naștere cea de-a șasea ediție a proiectului nostru cultural TreKulture Mix, desfășurat în perioada 5-7 aprilie 2019, în cadru căreia am cunoscut-o și ascultat-o pe Alina Ciolcă, acompaniată de prietenii ei Adrian Chepa (percuție și bass) și Bogdan Bîngă (chitară).

Alina este o interpretă autentică și profundă, cu preocupări excepționale, al cărei repertoriu înseamnă mult mai mult decât muzică: înseamnă tradiții străvechi, folclor, istorie, lingvistică, înseamnă recompunerea și reconectarea unor lumi. Ea creează punți între lumi, interpretând folclor arhaic afro-american și folclor tradițional românesc în cele patru dialecte, daco-român, aromân, megleno- și istro-român.

Vraja repertoriului ei ne-a purtat de la rădăcinile islamice ale blues-ului la infuziunea de cântare liturgică bizantină din horea lăpușană, de la cântarea polifonică fârșerotă la prison blues, de la field-holler la doină: o experiență extraordinară, o întoarcere la începuturi, susținută de un talent remarcabil și de o voce tulburătoare.

Alina îngână lumea. Cântecele interpretate de ea tulbură adâncul ființei, îl trezesc și îl tămăduiesc. Ea ne-a demonstrat că blues-ul este o stare, nu un gen, că este rațiunea de existență a unei expresii viscerale care este cântarea tărăgănată.

Recitalul a avut două părți: una de „încălzire”, vineri seara, și una de amplă desfășurare sâmbătă seara, urmată de cântări la foc de tabără până în miez de noapte. 

Discuțiile pe teme de lingvistică, filologie și istorie, plimbările în natură, drumețiile la peștera Cioclovina, Cetatea dacică Piatra Roșie și Sarmizegetusa Regia au compeltat programul. 

Meniul nostru a inclus în acest început de primăvară și ierburi sălbatice, în special pe leurdă, și a fost stropit cu vin și mied. 

Mulțumim artiștilor și participanților, a fost un eveniment foarte special.