Excursie documentara pe Valea Aninesului
Intens locuită în vremea dacilor, Valea Anineșului (afluent de dreapta al Apei Grădiștii) poartă și astăzi urmele celor ce au viețuit acolo acum 2000 de ani: zeci de terase înalte pe malurile Anineșului și ale afluenților săi, alte zeci pe toate dealurile ce mărginesc valea, mai cu seamă pe pantele domoale și cu expunere favorabilă, grădinile sătenilor pline de ceramică după fiecare arătură, nenumărate gropi rămase in urma căutătorilor de comori pe coastele dealurilor, o ipotetică cetate pe Vârful lui Vulpe (Hulpe), posibile turnuri de pază care flancau valea, o așezare civilă compactă, de mari dimensiuni, pusă în legătură cu centrul de putere de pe Vârful lui Vulpe – și multe altele.
În perioada 22-24 mai membrii ai Centrului de Studii al Fundației Dacica au efectuat excursii de documentare pe Valea Anineșului, pornind de la informațiile furnizate în anii ’50 de Constantin Daicoviciu și de la cele mai recente ale dlor Cornelius Ionescu și Dan Oltean, au identificat o parte din punctele citate în bibliografie și au discutat cu sătenii din zonă, pentru lămurirea unor confuzii toponimice. Rezultatele acestor deplasări de documentare vor fi publicate în cadrul unui raport ce va apărea în cursul acestei veri sub egida Centrului de Studii al Fundației Dacica.
NOTĂ. Dat fiind că ni s-a atras atenția că nu solicităm autorizație de periegheză pentru documentările de teren pe care le desfășurăm, precizăm că nici unul dintre membrii Centrului de Studii al Fundației Dacica nu este înscris în Registrul Național al Arheologilor. Deplasările noastre sunt excursii de documentare în zona în care Centrul își are sediul, singurele instrumente utilizate fiind aparatul de fotografiat și GPS-ul. Nu se recoltează materiale arheologice, ci doar se fotografiază in situ, și nu se face nici un fel de intervenție (sondaje, săpături etc.). Sperăm ca observațiile pe care le facem în urma plimbărilor noastre pe dealurile din zonă, și care vor fi publicate online sub formă de rapoarte, să fie utile celor ce doresc să cunoască mai bine locuirea dacică din Munții Șureanu și nu au ocazia să ajungă să cerceteze ei înșiși zona.