Excursie documentara la asezarea civila dacica Fetele Albe
În data de 27 aprilie a.c. membri ai Centrul de Studii al Fundației Dacica au făcut o deplasare documentară la așezarea civilă Fețele Albe.
Așezarea se întinde pe 20-30 de terase antropice situate pe la jumătatea coastei Fețelor Albe, în dreptul unui punct alflat la cca 800 m de confluența Văii Albe cu Valea Godeanului. Traseul este marcat din Valea Albă cu triunghi albastru. Urcușul, care durează 30-40 de minute, este destul de dificil în prima parte a traseului.
Așezarea a fost cercetată între 1965 și 1972. Cele mai interesante vestigii se află într-un punct numit de localnici „Șesul cu brânză”, un platou împărțit în cinci terase susținute de ziduri puternice contruite în tehnica murus dacicus. Aceste ziduri nu aveau rol defensiv, ci doar de susținere a teraselor.
Pe terase a fost identificat un templu circular cu stâlpi de calcar, o locuință circulară, o alta deținând anexe (posibil un hambar), o conductă ceramică, un canal de scurgere din piatră ș.a. Resturile unui templu de andezit, desfințat la un moment dat, au fost reutilizate într-una din locuințe.
Materialele descoperite în săpături demonstrează un nivel ridicat de trai: piese de import, ceramică pictată etc.
Așezarea a cunoscut trei faze de locuire, începuturile sale datând la sfârșitul sec. al II-lea î.Hr., adică printre primele așezări din Munții Orăștiei. Ea a sfârșit în timpul războaielor cu romanii.
Starea de conservare a sitului este foarte proastă, pădurea punând stăpânire complet pe vestigii. Nu există nici un panou informativ la fața locului.
Mai multe imagini pe contul nostru de facebook: https://www.facebook.com/FundatiaDacica
Bibliografie:
- H. Diacoviciu, I. Glodariu, Considerații asupra cronologiei așezării dacice de la Fețele Albe, Acta Musei Napocensis, IX, 1969, p. 465-472.
- H. Daicoviciu, Un sanctuar circular dacic la Fețele Albe, Apulum, IX, 1971, p. 257-262.
- H. Daicoviciu, I. Glodariu, I. Piso, Un complex de construcții în terase din așezarea dacică ed la Fețele Albe, Acta Musei Napocensis X, 1973, p. 65-97.