Centrul de Studii al Fundatiei Dacica – retrospectiva 2014
În anul 2014 au luat startul mai multe proiecte ale Centrului de Studii al Fundației Dacica, iar cele existente au continuat cu rezultate foarte bune.
1. Bibliografia online cetăților și așezărilor dacice din Munții Șureanu
S-au publicat bibliografiile online ale cetăților Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Bănița și Căpâlna. Proiectul continuă.
2. Cercetările din secolul al XIX-lea de la Sarmizegetusa Regia
S-a continuat documentarea și au rezultat două publicații, una despre o construcție necunoscută din zona sacră a Sarmizegetusei Regia, cercetată în 1847, alta despre așa-zisa baie romană de la Sarmizegetusa Regia, cercetată începând cu anul 1803 și a fost susținută o comunicare despre cercetările lui Fodor Andras la Grădiștea Muncelului. Proiectul continuă.
- An unknown stone structure in Sarmizegetusa Regia’s sacred zone recorded in writtings of 19th century, Revista Doctoranzilor în Istorie Veche și Arheologie (ReDIVA), II, 2014, p. 28-40.
- „Baia romană” de la Sarmizegetusa Regia 1. Istoricul cercetărilor, în Sorin Forțiu, Adrian Cîntar (ed.), Simpozion ArheoVest, nr. II. Interdisciplinaritate în arheologie. In honorem Gheorghe Lazarovici, Timișoara, 6 decembrie 2014, JATEPress Kiadó, Szeged, 2014, p. 427-455.
- Cercetările lui Lugosi Fodor Andras (?-1859) la Grădiștea Muncelului, Sesiunea de comunicări științifice a Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, 30 mai 2014.
3. Investigații petrografice și mineralogice în zona Piatra Roșie și arealele adiacente
S-au făcut cercetări de teren în zonele Măgura Călanului, Ohaba Ponor și Costești și analize mineralogice pe secțiuni subțiri. Proiectul continuă.
4. Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale
S-au reexaminat sursele literare și arheologice cu privire la Sarmizegetusa Regia în vremea lui Burebista. Rezultatul îl constituie o nouă interpretare a unora dintre surse, abordate până acum din perspectivă ideologizantă, și descoperirea unei construcții de mari dimensiuni în interiorul fortificației de la Sarmizegetusa Regia, pe cea mai înaltă terasă, în baza observațiilor de teren și a studierii imaginii Lidar. Proiect încheiat în seprembrie 2014.
- Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale 1. Sursele literare, Rapoartele Centrului de Studii al Fundației Dacica, 1, 2014, p. 1-11.
- Sarmizegetusa Regia în timpul lui Burebista. Problema reședinței regale 2. Datele arheologice, Rapoartele Centrului de Studii al Fundației Dacica, 2, 2014, 12-34.
5. Dava de pe Valea Anineșului
S-au efectuat mai multe deplasări pentru documentare pe Valea Anineșului (Vârful lui Hulpe, Comărnicelul Cetei, Valea Mică, Valea Prelucilor, Dealul Arieșului) și s-a parcurs bibliografia disponibilă. Raportul este în curs de publicare. Proiectul continuă.
6. Drumul pavat de la Sarmizegetusa Regia
S-a parcurs bibliografia disponibilă și s-a redactat raportul final. Proiect încheiat în ianuarie 2015.
Tot în cadrul Centrului de Studii au fost efectuate multe deplasări de documentare (pe Valea Anineșului – Vârful lui Hulpe, Comărnicelul Cetei, Dealul Arieșului, Valea Mică, la așezările dacice de la Fețele Albe, Rudele și Meleia, la cetățile dacice Piatra Roșie, Sarmizegetusa Regia, Costești-Blidaru și Costești-Cetățuie, la cariera de pe Măgura Călanului ș.a.)
De asemenea, ne-am concentrat și pe cele trei programe majore ale Centrului:
- Simpozionul Național de Arheologie din Valea Alunului (ediția I)
- Școala de Toamnă din Valea Alunului pentru Doctoranzi în Istorie Veche și Arheologie (ediția II)
- Revista Doctoranzilor în Istorie Veche și Arheologie (nr. II).
În plus, Centrul a asigurat consultanța științifică în organizarea mai multor evenimente ale Fundației Dacica, atât pentru comunitatea locală (săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”, 1 iunie), cât și pentru informarea turiștilor cu privire la patrimoniul istoric al zonei (Ziua Mondială a Monumentelor Istorice, Ziua Cetății Dacice Piatra Roșie), precum și miniconferințe și ghidaje de specialitate.