Un nou proiect stiintific încheiat: Drumul pavat de la Sarmizegetusa Regia

În data de 14 ianuarie s-a încheiat proiectul „Drumul pavat de la Sarmizegetusa Regia”, desfășurat de Centrul de Studii al Fundației Dacica (http://cercetare.dacica.ro/proiect/31). Îi mulțumim pentru colaborare lui Mihai Stancu (www.romaniadevis.ro), care a făcut prima reconstituire virtuală 3D a acestui monument.

Deși constituie unul dintre monumentele cele importante și interesante ale Sarmizegetusei Regia, drumul pavat care leagă poarta de est a cetății de zona sacră a fost prea puțin cercetat și se știu puține lucruri despre el. Mai mult, restaurarea pe care o vedem azi la fața locului nu a respectat detalii importante ale monumentului original și implică doar un segment de pavaj, astfel încât ceea ce văd astăzi turiștii este destul de departe de ceea ce vedeau dacii acum 2000 de ani.

Proiectul și-a propus să adune informațiile disponibile cu privire la drumul pavat și să le analizeze, pentru a obține o sinteză cu privire la stadiul actual al cercetărilor, la relațiile acestuia cu alte monumente învecinate, la implicațiile pe care detectarea acestor relații le are pentru determinarea etapelor și cronologiei întregului ansamblu de construcții – atât cu caracter religios, cât și militar – de la Sarmizegetusa Regia, precum și la chestiunea stării de conservare, a restaurării și promovării monumentului.

Raport final: Drumul pavat de la Sarmizegetusa Regia, Rapoartele Centrului de Studii al Fundației Dacica, 3, 2015, p. 34-59.

10710897_1513850672205254_3046946772496797923_n