Apariție editorială: Aurora Pețan, Sarmizegetusa Regia – 1. Redescoperirea cetății

Vă anunțăm cu bucurie apariția, la Editura Dacica, a primei lucrări științifice de anvergură dedicată Sarmizegetusei Regia, semnată de cercetătoarea Aurora Pețan: Sarmizegetusa Regia. 1. Redescoperirea cetății.

Cartea apare sub egida Centrului de Studii al Fundației Dacica și reprezintă rezultatul unui proiect de cercetare derulat de acest centru pe parcursul a opt ani, concretizat într-o lucrare de doctorat susținută la Institutul de Arheologie din Iași.

Marea aventură a redescoperirii Sarmizegetusei Regia, prezentată în paginile acestui volum, poate sta alături de alte aventuri arheologice ale secolelor trecute, de la dezvelirea orașului Pompeii de sub cenușa Vezuviului, la întâlnirea lui Napoleon cu vestigiile Egiptului antic.

La începutul secolului al XIX-lea, pe Dealul Grădiștii s-a desfășurat unul dintre cele mai mari șantiere oficiale ale Europei acelei vremi, pornit de autoritățile habsburgice ca o campanie de căutare de comori între ruinele cetății dacice, dar transformat destul de repede într-o investigație arheologică pre-științifică. Apoi, pe tot parcursul secolului, numeroși cărturari au organizat expediții la ruine, le-au cercetat, desenat, descris și chiar fotografiat. Aceștia au identificat o serie de construcții care astăzi le sunt necunoscute arheologilor și au adunat informații extraordinar de prețioase, care ar putea duce la rescrierea istoriei capitalei Regatului Dac.

Toată această aventură a rămas aproape complet necunoscută până acum. Imaginea fabuloasă a ruinelor ascunse în munți, într-o pădure seculară, iese acum la lumină pentru prima oară: un veac întreg din istoria Sarmizegetusei, uitat în praful arhivelor și în întunericul depozitelor de biblioteci, este recuperat în paginile acestei cărți. Se poate spune că aceasta este prima lucrare științifică de anvergură dedicată Sarmizegetusei Regia în cei peste 200 de ani de când cetatea a fost redescoperită.

Cuprinsul și mai multe detalii AICI.

Cartea poate fi comandată AICI.