Cetatea dacica de pe Vârful lui Hulpe – raport de cercetare

Enigmatica cetate dacică de pe Vârful lui Hulpe este cea mai apropiată cetate de Sarmizegetusa Regia. Nu a fost niciodată cercetată de arheologi și nu a fost nici măcar vizitată de aceștia, în ultimii 50 de ani, fapt ce reiese din informațiile publicate. Puțini sunt cei care știu cu adevărat unde se află această cetate (iar între aceștia nu se numără cei care au furnizat informațiile pentru Repertoriul Arheologic Național, în care cetatea este localizată pe Dealul Ulmului).

vulpe si comarnicelul
Vârful lui Hulpe (dreapta) și Comărnicelul Cetei (stânga)

Cetatea este înconjurată de numeroase așezări mai mici sau mai mari, compacte sau răsfirate, între care se numără a doua așezare ca mărime după cea de pe Dealul Grădiștii, alcătuită din cca 40 de terase. Nici aici nu s-au făcut niciodată cercetări, cu excepția a două sondaje în anul 1958.

Versantul pe care se află așezarea de pe Comărnicelul Cetei, văzut de pe platoul cetății
Versantul pe care se află așezarea de pe Comărnicelul Cetei, văzut de pe platoul cetății

Proiectul „Dava de pe Valea Anineșului”, derulat de Centrul de Studii al Funației Dacica, are ca scop strângerea de informații bibliografice, topografice și toponomastice cu privire la această cetate și la așezările din arealul său, precum și interpretarea lor. Aceste date au fost adunate pe parcursul unui an, incluzând o serie de deplasări la fața locului și o anchetă toponomastică în rândul localnicilor.

IMG_8997_resize
Terasă în așezarea civilă de pe Comărnicelul Cetei

Primul raport de cercetare, publicat în data de 12 martie 2015, are în vedere cetatea dacică de pe Vârful lui Hulpe, urmând ca așezărilor să li se dedice un studiu aparte.  Raportul poate fi accesat AICI.